Derfor skal du være medlem af en a-kasse og en fagforening

Dette indhold er sponsoreret. Hvad end du er studerende på en videregående uddannelse, ledig på arbejdsmarkedet eller allerede i job lige nu, er det en rigtig god ide både at være medlem af en a-kasse og en fagforening. Det er der flere grunde til, så læs med her og find ud af, hvorfor du bør være medlem af både en a-kasse og en fagforening.

Hvad er forskellen på en a-kasse og en fagforening?

Det er ofte, at en a-kasse bliver forvekslet med en fagforening – og omvendt. Der er nemlig mange, som blander a-kasser og fagforeninger sammen. Men selvom de har deres ligheder, er det faktisk to forskellige slags foreninger, som hjælper deres medlemmer på forskellige områder. Kort sagt hjælper en a-kasse dig, når du ikke har et arbejde længere, mens en fagforening hjælper dig på dit nuværende. 

 

En a-kasse sikrer dig mod ledighed på arbejdsmarkedet. Det vil sige, at du er sikret en sikret en fast indkomst, imens du er arbejdsløs. Dermed er en a-kasse dit økonomiske sikkerhedsnet mod fremtidens uvisheder.

 

En fagforening hjælper dig med at sikre dine rettigheder på arbejdsmarkedet. Fagforeninger kan hjælper dig eksempelvis i situationer, hvor du arbejder under urimelige arbejdsvilkår, er blevet snydt af din arbejdsgiver eller ikke har fået det, du havde krav på af løn, tillæg, feriepenge eller sygedagpenge.

Du har ret til at modtage dagpenge

Alternativet til dagpenge er kontanthjælp, hvis højeste sats er lavere end den højeste dagpengesats, men som medlem af en a-kasse har du ret til at modtage dagpenge frem for kontanthjælp. Det betyder, at dit månedlige rådighedsbeløb er større, hvis du er medlem af en a-kasse og dermed har ret til at modtage dagpenge frem for kontanthjælp. Som studerende er det endda oftest gratis at være medlem af en a-kasse.

Du kan få få professionel sparring og rådgivning

Du har mulighed for at få professionel hjælp, sparring og vejledning, hvilket kan være nyttigt i mange situationer. Det kan eksempelvis være rart med professionel hjælp, hvis du en dag står i en konflikt eller anden ubehagelig situation på din arbejdsplads eller har brug for hjælp til ansættelseskontrakt, arbejdsskade og afskedigelse. Du kan også få vejledning til jobsøgning og CV samt efteruddannelser og kurser, hvilket kan være gavnligt, hvis du en dag får brug for at kvalificere dig yderligere.

Der bliver kæmpet for dig og dine rettigheder

En fagforenings formål er juridisk løn til eksempelvis løn og ansættelser. Det vil sige, at der er nogle, som holder styr på dine rettigheder og kæmper for dig, så du er sikret gode løn- og arbejdsvilkår. Du kan nemlig få hjælp fra din fagforening, hvis du eksempelvis er blevet fyret fra dit arbejde uden grund, hvis du oplever chikane på arbejdspladsen, eller hvis du har fået en arbejdsskade. Du kan også få rådgivning i forbindelse med lønforhandling, opsigelser samt udvikling i forhold til din karriere.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *