Regler for snerydning – hvad siger loven?

Dette indhold er sponsoreret.

Sne er for mange en glædelig ting. Vi krydser fingre for at sneen daler i vintermånederne og pryder landskabet med sine stilfærdige hvide dug. Med sne kommer en forpligtelse til snerydning og saltning af vejene. Der er særlige regler for snerydning for grundejere, andels- og ejerforeninger. Du har som grundejer, andels- eller ejerforening ansvaret for at rydde fortovet og eventuelle fællesarealer for sne og efterfølgende salte. Du skal ligeledes sørge for, at istapper der er siddende på husets tag, ikke er til fare for forbipasserende. Hvis ikke forpligtelserne til snerydning overholdes, kan det lede til bøder. Det er ikke kun for andres vedkommende at snerydningen skal finde sted, men også for din egen sikkerhed. Selv når du ikke er hjemme, er det dit ansvar at sikre en tilstrækkelig sikring af din grund. Til trods for diverse forsikringer, der dækker skader i vintervejret, kan du blive draget til ansvar for at skulle betale erstatning for de personer der måtte komme til skade på din grund, som følge af manglende snerydning.

Det siger lovgivningen

Lovgivningen beskriver, at du som grundejer, andels- eller boligforening har ansvaret for at rydde fortovet, din indkørsel og eventuelle fællesarealer. Du skal skabe en sikker og farbar vej til din hoveddør. Udover snerydning, skal du sikre, at dine sneryddede arealer er forebygget mod et glat føre. Du kan forebygge glat føre ved at fordele salt, grus eller lignende på områderne. Du skal ligeledes fjerne istapper hvis det er muligt, eller sikre afspærringer og advarselsskiltning på de områder hvor der potentielt kunne falde sne fra tagene eller istapper på områder der er offentlige.

Sådan forholder du dig når sneen kommer

Som udgangspunkt er du som grundejer, andels- eller ejerforening, forpligtet til at skabe en farbar vej på dine arealer, så hurtigt som muligt. Ifølge lovgivningen er der en klar tidsramme, som du skal overholde. Du skal opføre snerydning på dine arealer minimum 1 gang dagligt, i tidsrummet mellem klokken 7 og 22. Det vil også sige, at hvis sneen daler, mens du eksempelvis er på arbejde, er der ingen der kan kræve, at du gør ophold i arbejdet, for at komme hjem og rydde fortovet. Hvis der er tale om istapper på dit tag, som kan være til fare for andre, findes der ligeledes lovgivning omkring dette. Det er lovpligtigt at opstille advarselsskilte eller afspærringer, såfremt der er istapper, der er siddende i et område, hvor der kan være forbipasserende. Det samme gør sig gældende, hvis der er større mængder sne der befinder sig på tage, der potentielt kan skride ned på fortovet eller dine fællesarealer. 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *